DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Yağmurlu
18°C

Madencilik Nedir?

Madencilik Nedir?

Madencilik, Bitcoin ve diğer birkaç kripto para biriminin yeni madeni paralar oluşturmak ve yeni işlemleri doğrulamak için kullandığı süreçtir. Blok zincirlerini (kripto para birimi işlemlerini belgeleyen sanal defterler) doğrulayan ve güvence altına alan dünyanın dört bir yanındaki geniş, merkezi olmayan bilgisayar ağlarını içerir. İşlem güçlerine katkıda bulunma karşılığında, ağdaki bilgisayarlar yeni paralarla ödüllendirilir. Bu bir erdemli döngüdür: madenciler blok zincirini korur ve güvence altına alır, blok zinciri madeni paraları ödüllendirir ve madeni paralar, madencileri blok zincirini sürdürmeleri için bir teşvik sağlar.

Blockchain ve Bitcoin’i Anlamak
Bitcoinlerin gerçekte nasıl çıkarıldığını anlamadan önce, blockchain ve Bitcoin kavramını anlamak önemlidir.

Blockchain’e, tüm kripto para birimi işlemlerinin kaydedildiği bir defteri kebir olarak bakalım. Blockchain, dijital olarak yapılan ve dağıtılmış bir bilgisayar ağı arasında paylaşılan bir işlem defterini mümkün kılan bir tür dijital veri yapısıdır. Kısacası, bir blok zinciri, dağıtılmış bir defterdeki verileri dijital olarak belgelemenin bir yoludur.

Bitcoin, tamamen büyük bir bilgisayar ağında işlemleri depolama ve kaydetme eğiliminde olan bir blockchain ağından oluşur. Her blok, yalnızca madenciler tarafından doğrulandıktan ve onaylandıktan sonra blok zincirine eklenen işlemleri saklar. Bunu yayınlayın, zaten blok zincirinde olduğu için işlemlerde herhangi bir değişiklik yapmak imkansızdır.

Bitcoin gibi dijital para birimleri, hiçbir kaydın değiştirilememesini sağladığı için blockchain teknolojisinin benzersiz bir özelliği olan ve böylece işlemlerin çok daha iyi şeffaflığını sunan dağıtılmış defter teknolojisini kullanır. Bitcoin blockchain ağı, verileri benzersiz bir karakter dizisine dönüştürmekten sorumlu olan SHA-256’nın en son kriptografik algoritma tekniklerini kullanır.

Madencilik nedir?
madencilik, Bitcoin ağı üzerinden bitcoin işlemlerini doğrulamak için karmaşık bir hesaplama ve teknolojik süreçtir. Zincir ağdaki bir bloğu doğrulama ve Bitcoin ile ödeme alma süreci gibidir.

Bu madencilik sürecine dahil olan kişiler madenciler olarak bilinir. Buna “madencilik” denmesinin nedeni, diğer tüm doğal kaynaklar gibi, sınırlı sayıda Bitcoin bulunmasıdır. Oluşturulabilecek veya çıkarılabilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyondur. Tıpkı gerçek madencilikte olduğu gibi, madencilikte de Bitcoin üretmek veya oluşturmak için enerji yatırımı yapılması gerekir. Ve burada enerji, Bitcoin madenciliği yapmak için elektrik enerjisi şeklindedir. Madenciler, işlemleri içeren blokları doğrulamak için kriptografik olarak kodlanan karmaşık karma bulmacaları çözmek için birbirleriyle yarışırlar.

Turkish Tower Cranes

Bu tahmin yarışında, sayıyı tahmin eden ilk madenci olan kişi, Bitcoin blockchain ağındaki işlem defterini güncelleme şansı elde eder ve ayrıca yeni basılan Bitcoin’ler için bir ödül alır. Belirli sayıların bu şekilde tahmin edilmesinin tamamen bilgisayar tarafından yapıldığına dikkat edilmelidir. Yani bir madencinin sahip olduğu bilgisayar ne kadar güçlüyse saniye başına o kadar çok tahminde bulunabilir ve dolayısıyla bu yarışı kazanma şansı artar. madencilik öncelikle yapılır:

A) Yeni madeni paraları dolaşıma sokmak ve devam eden işlemleri doğrulamak.
B) Sahteciliği ve çifte harcamayı kontrol etmek.
C) Merkezi olmayan bir şekilde defteri tutmak

Madencilik Nasıl Çalışır?
Nasıl çalıştığını ve süreci başlatmak için neyin gerekli olduğunu anlamak için madencilik sürecini inceleyelim:

Güçlü Donanım Kaynaklarının Kurulumu
Bir madenci, Bitcoin madenciliği sürecini başlatmadan önce, karmaşık bulmacaları verimli bir şekilde çözmek için güçlü bilgisayar kaynakları ve diğer özel araçlar açısından kendi donanımlarını kurmaları gerekir.

Şu anda, ASIC tabanlı donanım en gelişmiş ve saniyede çok büyük miktarda karma oluşturma yeteneğine sahip donanımdır. Ancak, bu tür gelişmiş donanımlar maliyetlidir ve binlerce doları bulabilir.

Madencilik Yazılımı ve E-Cüzdan Kurulumu
Madencilerin güçlü donanım gereksinimleri dışında CG miner, XMR miner ve multimineral gibi özel yazılımlara ihtiyacı vardır. Bu yazılımların çoğunu indirmek ücretsizdir ve Windows ve Mac bilgisayarlarda çalışabilir. Yazılım gerekli donanıma bağlandıktan sonra madencilik için hazırsınız demektir.

Madenci, ödüllerini Bitcoin olarak saklamak için bir e-cüzdana da ihtiyaç duyacaktır. Bitcoin cüzdanı, Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinin saklanmasını, aktarılmasını ve kabul edilmesini kolaylaştıran dijital bir yerdir.

Madencilik Havuzu veya Solo Madencilik
Madenciler, solo madencilik yapmak veya havuz madenciliğine gitmek isteyip istemediklerini seçebilirler. Tek başına madencilik yapmak o kadar kolay olmadığı için madencilik havuzları icat edildi. Bir madencilik havuzunda, madenciliğin artan zorluğuyla başa çıkmak için madenci grupları birlikte oluşturulur. Her madenciye iş payı için ödeme yapılır.

Madencilik Sürecini Başlat
Kurulum tamamlandıktan ve madenci havuz madenciliğini mi yoksa solo madenciliği mi tercih edeceğine karar verdiğinde, madencinin bir Bitcoin blockchain ağındaki işlemleri doğrulamak için karmaşık matematiksel hash bulmacalarını çözmesi gerekir.

Bitcoin Madencileri İçin Teşvikler Nelerdir?
Neden herhangi bir madenci, işlem verilerinin doğrulamasını herhangi bir teşvik olmaksızın gerçekleştirsin, özellikle de madencilik ve doğrulama süreci çok büyük miktarda altyapı ve enerji maliyeti gerektiriyorsa? Madenciler, ücretsiz Bitcoin kazanma ödülü ve işlem ücreti (madencinin bloğa eklediği işlemlerin belirli bir yüzdesi) ile büyük ölçüde teşvik edildiğinden, işlemleri doğrular ve karmaşık matematiksel bulmacayı çözer.

Bitcoin Madenci Ödemesi= Blok Ödülü + İşlem Ücretleri

Şu anda, Bitcoin madencilerine bir Bitcoin blok zinciri ağına eklenen her blok için 6,25 Bitcoin veriliyor. Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünde, her blok madencisi 50 Bitcoin ile ödüllendiriliyordu. Kademeli olarak 2012’de 25 Bitcoin, 2016’da 12.5 Bitcoin ve 2020’de 6.25 Bitcoin ile sınırlandırıldı. Blok ödüllerinin yarıya bölündüğü bu süreç, Bitcoin halving olarak bilinir. Yaklaşık dört yıl süren, her 210.000 blokta bir madencilikten sonra ortaya çıkar.

Bitcoin halving sürecinin önemi, Bitcoin’in enflasyon ve dolaşım oranını düşürmesi ve böylece değerinin istikrarını korumasına yardımcı olmasıdır. Son Bitcoin halving etkinliği Mayıs 2020’de gerçekleşti ve bir sonrakinin 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor.

madencilik türleri
Madencilik, her biri farklı düzeylerde karma güç ve blok ödülleri sağlayan çeşitli yol ve biçimlerde yapılabilir. Bitcoin madenciliği yapmanın çeşitli yolları şunlardır:

CPU Madenciliği
GPU Madenciliği
ASIC Madencilik
FPGA Madenciliği
Bulut Madenciliği
Madencilik Karlı mı?
Madencilik karlı görünebilir, ama gerçekten öyle mi? Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto madenciliği öyle bir düzende oluşturmuştur ki madencilik ağı ne kadar güçlü olursa o matematik problemini çözmek o kadar zor olacaktır. Böylece zorlu süreç, tüm ağın sahip olduğu birleşik madencilik gücü ile ayarlanır.

Basit bir ifadeyle, eğer daha fazla madenci rekabet ederse bulmacayı çözmek daha zor olacaktır. Bu düzenleme, istikrarı korumak ve enflasyonu kontrol altında tutmak için sürekli bir yeni Bitcoin akışı oluşturmak için yapıldı. Madencilik zorluğu, ortalama olarak her on dakikada bir yeni bir blok eklenecek şekilde ayarlanmıştır.

Madencilik Karlılık Faktörleri
Yukarıda tartışıldığı gibi, madencilik süreci doğrudan ödüllerle bağlantılıdır ve bu nedenle insanlar onu yüksek karlar için kullanmak ister. Ancak, madenciliğinizi kârlı hale getirmek her zaman o kadar kolay değildir. Bu nedenle, madencilik karlılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan aşağıda belirtilen faktörleri göz önünde bulundurun ve kontrol edin:

hash oranı
Blok ödülleri
madencilik zorluğu
Elektrik ve güç tüketim ücretleri
maden havuzu ücretleri
Bitcoin’in piyasa fiyatı
Biri Bitcoin Madenciliği Yapmalı mı?
Genelde insanlar madenciliği karlı bir yatırım yolu olarak düşünür. Bununla birlikte, madenciliğin kesinlikle zenginliğe giden hızlı bir yol olmadığı ve aynı zamanda kişinin karmaşık madencilik sürecini yürütmek için teknik olarak yetenekli ve iyi donanımlı olması gerektiği belirtilmelidir. Ayrıca, güvenilir internet ve elektriğin yanı sıra yüksek hesaplama gücü ile birlikte etiketlenen pahalı ekipmanlara büyük yatırımlar gerektirir. Bu nedenle, zor kazandığınız parayla atlamadan önce suları test etmeniz her zaman tavsiye edilir.