DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Yağmurlu
18°C

DCA Nedir ve Hangi 3 Konuda Katkı Sağlar (Dollar-Cost Averaging)?

DCA Nedir ve Hangi 3 Konuda Katkı Sağlar (Dollar-Cost Averaging)?

DCA en basit tanımı ile ‘fiyatına bakmadan düzenli alım yapmak’ demektedir.

Mesela Bitcoin’i örnek alalım. Orta ve uzun vadeli yatırım yapan bireysel yatırımcılar Bitcoin fiyatına bakmadan düzenli olarak belli miktarda (dolar ya da TL) alım yaparak ayı sezonlarında maliyetlerini düşürebilirler.

Son bir senede DCA yapsak ortalama maliyetimiz ne olurdu

1- Ortalama Maliyeti Düşürme
DCA’nın en büyük faydası, yatırımcılara zaman içinde daha iyi bir ortalamalı birim maliyet elde etme imkanı sağlamasıdır.

Bitcoin için aşağıdaki örnek buna çok güzel bir örnektir. Eğer tam bir sene önce her hafta düzenli olarak 10 dolar değerinde Bitcoin almış olsaydınız toplam yatırdığınız miktar 530, bugünkü değeri ise 528 dolar olurdu. Bunun ne faydası var diye sorabilirsiniz. Bitcoin fiyatı son bir senedir 47K ile 15K arasında gidip gelirken siz bu ayı sezonunda 22K maliyetli Bitcoin biriktirmiş olurdunuz.

Size bir sene önce (BTC 47K iken) 22K maliyetli bitcoin sahibi olacaksınız desem muhtemelen hemen alım yapardınız.

Turkish Tower Cranes

2- Karar verme kolaylığı ve stres yönetimi
DCA’in en önemli faydalarından birisi kendimize, ailemize ve işimize odaklanmamıza kolaylaştırır.

DCA, yatırımcıların yatırımcıların karar verme sürecini ortadan kaldırarak günlük streslerini azaltır. Devamlı ekrana bakma zorunluluğunu ortadan kaldırır ve özellikle piyasada ciddi düşüşler olduğunda zaten alım yapacağınız için bu dönemleri mental olarak daha kolay atlatmanızı sağlar.

Hayat kalitemizi artırmak için yatırımlarımızı unutacağımız şekilde otomatik hale getirmek en etkili yöntemlerde birisidir.

3- Orta ve uzun Vadeli düşünme
Son olarak DCA stratejisi bizi orta ve uzun vadeli düşünmeye yöneltir.

Bireysel yatırımda en önemli konu orta ve uzun vadeli düşünebilmektir. Aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi piyasanın tepe ve dip noktalarını bilmek neredeyse imkansızdır. Hatta en profesyonel yatırımcılar bile bunu bilemezler ve bilmeye çalışmazlar bile. Ancak düşüş dönemlerinde düşük bir ortalama maliyet yapmak boğa sezonlarına hazırlanmak için çok önemlidir.

3. bölgede düzenli olarak alımlar yaparak maliyetinizi düşük tutuktan sonra 4. bölgede de kar alarak satış gerçekleştirmek zor değildir (zor ve imkansız olan 1’de alım 2’de satmaktır) ve asıl kayıplar buralarda meydana gelir.

Sonuç: Risk Yönetimi için DCA!
Eğer siz de bitcoin için ortalama maliyeti hesaplamak istiyorsanız şuradaki siteye girerek hesaplama yapabilirsiniz.

Unutmayın lütfen: DCA ile alım yapmak bireysel yatırımcılar için en faydalı risk yönetimi yöntemidir. Toplu olarak alım yaptığınızda farkında olmadığınız bir riskin altına girmiş olursunuz. Orta vadeli piyasa döngülerini takip ederek miktarı değiştirip riskinizi azaltıp artırabilirsiniz.

Mesela ben son 6 aydır DCA oranımı iki katına çıkarttım çünkü bildiğiniz gibi kripto sektöründe olağanüstü gelişmeler oldu.

Burak Tamaç