Bitcoin neden “hacklenmeye karşı dayanıklıdır”?
Blockchain, tüm ağ tarafından sürekli olarak kontrol edildiği için Bitcoin’in hacklenmeye karşı dayanıklı olduğu düşünülür. Bu nedenle, blockchain’e yönelik saldırılar pek de olası değildir. Çok sayıda işlem içeren yeni bir blok eklemek için, Bitcoin defterini güncelleyen her katılımcı (madenci) sürekli olarak karmaşık matematik problemlerini çözer.
Bu karmaşık matematik problemleri, Bitcoin’in kriptografik hash fonksiyonu tarafından oluşturulur. Eğer veritabanına yeni bir blok eklenirse, ağdaki her node, eklenen bloğun doğruluğunu onaylamalıdır. Tüm node’ların onay vermesi durumunda, Bitcoin defteri güncellenir.
Kripto para ağını manipüle etmek oldukça güçtür. “Çift harcama” olarak bilinen önceden harcanmış Bitcoin bloğunun silinmesi veya üzerine yazılması, Bitcoin blockchain ağının merkezi olmayıp, kronolojik olan, hesaplama yapıp yoğun güç kullanan özellikleri sayesinde imkansız hale gelmiştir.
Biri Bitcoin blockchain ağını hacklemeye çalışırsa ne olur?
Daha önce öğrendiğiniz üzere, sadece bir tane Bitcoin blockchain ağı yoktur. Bunun yerine, bilgisayar ağındaki node’larda saklanan binlerce kopya bulunur. Şimdiye kadar yapılmış tüm Bitcoin işlemlerini içeren bu node’lar, tüm dünyaya yayılmış durumdadır.
Bir hacker, dağıtılmış Bitcoin defterini veya blockchain teknolojisindeki herhangi bir ağı değiştirmek isterse, sadece bir tanesini değil, katılımcı bilgisayarlarının yarısından fazlasını hacklemesi gerekir (%51 saldırısı).
%51 saldırısı nedir?
%51 saldırısı, blockchain için önemli bir tehdittir ve şöyle bir senaryo meydana gelebilir: Tek bir kişi veya kuruluş, madencilik ağlarının çoğunluğunun (hash oranı) kontrolünü ele geçirmeyi başarırsa, teoride, Bitcoin ağının işlem geçmişi değiştirilebilir veya tekrar yazılabilir.
Çoğunluk (çoğunluktan kasıt %51), hangi işlemin onaylanıp hangi işlemin reddedileceğine karar vermelidir. Bu, %51 çoğunluğun, bir blok zincirinin dağıtılmış defterini, çift harcama (aynı işlemin birden çok kez gerçekleştirilmesi) yapacak şekilde değiştirebileceği anlamına gelir. Ancak bunu gerçekleştirmek oldukça zordur ve meydana gelme olasılığı düşüktür.
Bitcoin devre dışı bırakılabilir mi veya kapatılabilir mi?
Bitcoin %51 saldırısına hiç maruz kalmadığı gibi, kısa süreliğine de olsa devre dışı bırakılmadı. Devlet kurumları ve bankacılık yetkilileri daha önce Bitcoin ağının kapatılmasını önermiştir, ancak Bitcoin neredeyse on yıldır %100 bir şekilde çalışıyor.
Bildiğimiz kadarıyla, çok güç koşullar altında, Bitcoin’in sonunu getirebilecek bazı senaryolar bulunur. Örneğin, tüm iletişimi ve dünyadaki interneti kapatan küresel bir elektrik kesintisi, ağdaki nodeların birbiriyle iletişim kurmasını engelleyerek sistemin çökmesine olmasına neden olabilir.
İkinci senaryoda ise; Bitcoin güncellenmesi, Bitcoin protokolünün doğasında bulunan, yoğun test ve gözden geçirmelere rağmen tespit edilemeyen bir bug (hata) içerir. Böyle bir durum, ağda geçici bir bozulma meydana getirebilir, ve sonuç olarak, Bitcoin fiyatında ani bir düşüş ve blockchain’de çatallaşma meydana gelir.
Bitcoin %51 saldırısına hiç maruz kalmadığı gibi, kısa süreliğine bile olsa devre dışı da bırakılmadı.
Bitcoin merkezi olmadığı için, ağ bir hükümet tarafından kapatılamaz. Ancak daha önce hükümetler, kripto paraları yasaklamaya veya en azından kendi yetki alanlarında kripto paraların kullanımını kısıtlamaya çalıştılar. Hükümetler halen ortaklaşa bir şekilde Bitcoin’i yasaklamayı deneyebilirler. Ancak uzun vadede, hükümetlerin bireysel yatırımcıları korumak ve vergi toplamak için düzenlemeler yapması çok daha olasıdır.
Ayrıca (pek mümkün olmasa da) %51 saldırısı senaryosu bulunur. Ağ katılımcılarının %51’i, Bitcoin ağını devirmek için güçlerini birleştirmek zorunda kalacak ve böylece kendi kârlarını tehlikeye atacaklar. Böyle bir senaryo madencilik ekipmanlarına büyük yatırımlar gerektirdiğinden, böyle bir soygun çok da olası değildir.
Ayrıca, yeni geliştirildiği varsayılan kripto para birimleri neredeyse günlük olarak piyasalara tanıtılmaktadır. Bu tür gelişmeler yatırım açısından piyasaya külfet olabiliyor ve bu, herkes bir varlık satın aldıysa, aldıklarını satmak istediklerinde, satış yapacak başka alıcı bulamadıkları anlamına gelir. Bu durum, fiyatta bir düşüşe neden olur.
Bununla birlikte, Bitcoin neredeyse on yıldır kendi konumunu korumaktadır ayrıca, itibarını ve değer deposunu muhafaza etme olasılığı yüksektir.
Bitcoin neredeyse on yıldır kendi konumunu korumaktadır ayrıca, itibarını ve değer deposunu muhafaza etme olasılığı yüksektir.
Bitcoin’ler neden çalınır?
Kripto para birimi alanındaki güvenlik tutarsızlıklarının çoğu, doğru önlemleri almayan bireyler ve web siteleri ile ilgilidir. Çalınan fonlar, genellikle kripto paraların güvenli olmayan yerlerde saklamasının bir sonucudur.
Örneğin, “sıcak cüzdan” internete bağlı veya bir şekilde “çevrimiçi” olan bir kripto para cüzdanıdır. Sıcak cüzdanlar, masaüstü veya mobil cihazlardaki cüzdanların yanı sıra, son teknoloji güvenlik önlemleri olmadan borsalarda bulundurulan cüzdanlardır. Sıcak cüzdan, güvenliği ihlal edilmiş hacklenebilir bir cihazda, dikkatsizce saklanan özel anahtarları da ifade edebilir.
Çalınan fonlar, genellikle kripto paraların güvenli olmayan yerlerde saklanmasının sonucudur.
Mt. Gox’un hacklenmesi, muhtemelen, zayıf güvenliğin ve en büyük kripto para soygununun örneğidir. Mt. Gox, Japonya’da kurulmuş bir borsaydı ve 2010 yılında Bitcoin borsasına yeniden konuşlandırıldı. Yetersiz güvenlik önlemleri yüzünden, hackerlar 850 binden fazla BTC çalmayı başardılar. Mt. Gox’un hacklenmesi, Bitcoin’in ortaya çıkışından bu yana yapılan en büyük hacklenme olayıdır ve 2014 yılında borsanın iflasına yol açmıştır.
Neyse ki, dünyadaki diğer borsalar, bu durumdan ders çıkardı ve bu soygundan sonra, birçok borsa çok sıkı güvenlik önlemleri uygulamaya başladı. Tüm kripto para kullanıcılarına, nasıl güvenli bir şekilde hareket edeceklerini ve kripto paralarını nasıl güvenle muhafaza edebileceklerini anlatan bu makalemizi okumalarını öneririz.
Her halükarda, dağıtılmış defter ve blockchain teknolojisi bugüne kadar bilinen en güvenli ve dayanıklı yeniliklerden bazılarıdır. Blockchain, birçoğu hâla başlangıcını bekleyen, benzersiz kullanım durumu zenginliği getirmektedir.