BNB, Binance Ekosistemine güç verir. Binance Chain ve Binance Smart Chain’in yerel coinidir. BNB, birçok kullanım alanına sahiptir:
Binance borsasında komisyon ödemeleri
Binance DEX’te (Merkeziyetsiz Borsa) komisyon ödemeleri
Binance Chain’de işlem ücreti ödemeleri
Binance Smart Chain’de işlem ücreti ödemeleri
Hem çevrimiçi hem de mağazadan satın alma işlemlerinde ürün ve hizmetler için ödemeler (örn. Binance Kart ya da Binance Pay kullanarak)
Travala.com’da otel, uçuş ve benzeri rezervasyonları
Binance Smart Chain ekosisteminde topluluk hizmet tokenı (örn. oyunlar ve Dapp’ler)
Binance Launchpad’deki token satışlarına katılma
Binance Charity’ye bağış yapma
Binance Liquid Swap’ta likidite sağlama
Binance Coin (BNB) Nedir?
BNB, Binance Borsası işleme açılmadan 11 gün önce, 26 Haziran – 3 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir İlk Coin Arzı (ICO) ile kullanıma sunulmuştur. Kullanıma sunulduğunda fiyatı 2.700 BNB için 1 ETH ya da 20.000 BNB için 1 BTC idi. BNB bir ICO ile kullanıma sunulmuş olsa da kullanıcılara Binance’in karından pay alma hakkı tanımaz ve Binance’e yapılmış bir yatırımı temsil etmez.
BNB ilk olarak Ethereum ağında çalışan bir ERC-20 token olarak toplam 200 milyon coinlik bir arzla çıkarılmıştır. ICO’da 100 milyon BNB satışa sunulmuştur, fakat Binance’in hazinesinde tuttuğu BNB’leri imha ettiği ve düzenli aralıklarla gerçekleştirilen yakım etkinlikleri nedeniyle şu anki toplam arz daha düşüktür.
İlk aşamada Ethereum tabanlı olsa da ERC-20 BNB’ler daha sonra BEP-20 BNB’lerle 1’e 1 oranında takas edilmiştir. BEP-2 BNB, Binance Chain’in yerel coinidir ve ana ağ lansmanı 18 Nisan 2019’da duyurulmuştur.
Binance, Eylül 2020’de Binance Chain’e paralel olarak çalışan bir blockchain ağı olan Binance Smart Chain’i (BSC) faaliyete geçirmiştir. Bu da BNB’yi artık üç farklı formda bulabileceğiniz anlamına gelir:
Binance Chain’de BNB BEP-2.
Binance Smart Chain’de BNB BEP-20.
Ethereum ağında BNB ERC-20.
BNB ne için kullanılır?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi BNB, Binance ekosisteminin hem içinde hem de dışında birçok kullanıma alanına sahiptir. Dolayısıyla, BNB’lerinizi nasıl kullanacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Örneğin, BNB’lerinizi seyahat harcamalarınızı karşılamak, sanal hediyeler almak ve çok daha fazlası için kullanabilirsiniz. Kullanıcılar tarafından seyahat masraflarını karşılamak, ürünler için ödeme yapmak, borç vermek, ödüller kazanmak, akıllı kontratlar yaratmak ve diğer işlemler için milyonlarca BNB kullanıldığını tahmin ediyoruz.
Birçok kişi BNB’yi işlem ücretlerini ödemek için de kullanıyor. Yalnızca alım satım platformunda yaklaşık iki milyon kullanıcı, 127 milyardan fazla işlemde toplam 40 milyondan fazla BNB’yi komisyon ödemeleri için kullandı. Haydi, BNB’nin komisyon ödemelerinde size nasıl yardımcı olabileceğini inceleyelim.
Binance Borsasında kripto para alım satımı yaparken her bir işlemden standart %0,1 komisyon alınır (komisyonlar aylık işlem hacminize ve BNB bakiyenize bağlı olarak belirlenir). Komisyonları alım satım yaptığınız varlıkları kullanarak veya BNB ile ödeyebilirsiniz. BNB ile ödeme yapmayı tercih ederseniz özel bir indirim alırsınız.
Dolayısıyla Binance’te çok sayıda işlem yapıyorsanız, BNB almayı ve komisyon ödemelerinizi BNB ile yapmayı düşünebilirsiniz. Komisyon indirimlerinin belirli bir tabloya göre belirlendiğini de belirtmemiz gerekir. Bu nedenle güncel spot alım satım Komisyon Tablosunu mutlaka inceleyin. Ayrıca Binance Vadeli İşlemler platformunun biraz farklı bir Komisyon Tablosuna sahip olduğunu da dikkate almanız gerekir.
BNB, komisyonlarda indirim sunmanın dışında Binance DEX’e (Binance Chain üzerindeki) ve Binance Smart Chain (BSC) üzerinde çalışan yüzlerce uygulamaya da güç verir. Bu da BNB’yi Binance alım satım platformunun dışında da kullanabileceğiniz anlamına gelir. BSC üzerinde çıkarılmış 180’den fazla dijital varlık vardır ve milyonlarca kullanıcı BNB’yi BSC ile bağlantılı hizmetlerde kullanmıştır.