DOLAR
34,1793
EURO
37,2050
ALTIN
2.939,09
BIST
8.956,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto Para Madenciliğine Nereden ve Nasıl Başlamalı?
Kazakistan’ın başkenti Astana’dan yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bir yerdeyiz. Burası 15 hektarlık bir alana serpiştirilmiş 55 bin bilgisayar ile dünyanın en büyük kripto para madenciliğinin (Mining) yapıldığı yerlerden biri olan özel bir şirkete ait Ekibastuz tesisi. Bu dev merkezde binlerce bilgisayarın aynı anda yapmakta olduğu kripto para madenciliğini isteyen herkes hektarlarca alana sahip olmadan yalnızca bir odanın içinde de yapabilir.

Hangi alanda kripto para madenciliği yapacağınıza karar vermeniz yeterli. Kripto para piyasasından pasif gelir elde etmek isteyenlerin tercihi olan kripto para madenciliğinin birden fazla yöntemi ve bu yöntemlerin bilinmesi gereken bazı önemli noktaları var. Binance TR olarak siz değerli kullanıcılarımıza her zaman “Bilgi güçtür” ve “Yatırımlarınızı bilgi ile koruyun” diyoruz. Şimdi güçlenme zamanı! Gelin mining türlerine birlikte göz atalım:

Mining Türleri Nelerdir?
Kripto paralar özelindeki mining türleri 4 farklı kategoriye ayrılır. Bunlar:

CPU Madenciliği
CPU madenciliğinde gerekli hesaplamaları gerçekleştirebilmek için merkezi işlem birimi kullanılır. CPU kullanılarak işlem kayıtlarının kripto para biriminin halka açık defterlerine işlenmesi yöntemi, bilhassa madenciliğin ilk günlerinde yoğun biçimde tercih ediliyordu. Zira söz konusu dönemde 10 MH/sn değerinden düşük veya eşit oranlarla ve cpuminer gibi CPU madencilik yazılımı kullanılarak verimli sonuçlar alınabiliyordu.

CPU madenciliğini tercih edenler tek başlarına çalışabilir. Alternatif olarak yüksek işlemci gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla bir grup madenci ile ortak çalışma da yapılabilir. Tek başına çalışan bir madencinin kripto cüzdanlarına yeni paralar ekleme yeteneği, donanıma ve ağ hash oranlarına bağlıdır. Dolayısıyla elektrik ve donanım maliyetleri de kullanılan donanıma göre artabilir. Bu nedenle son yıllarda belirli donanım gereksinimlerine sahip madencilik havuzları daha fazla tercih edilmektedir.

GPU Madenciliği
CPU ağırlıklı işlemlerin ilerleyen yıllarda verimsiz hale gelmesi sonucunda GPU madenciliğini tercih edenlerin sayısı hızla arttı. Bu yöntemde karmaşık matematik problemlerinin çözümü için GPU içeren grafik kartları kullanılıyor. GPU madenciliğinin kökenleri 2010 yılına dek uzanıyor.

GPU madenciliğinden yüksek verim alabilmek için üç kritere dikkat etmek önemli. Bunlardan ilki grafik kartının üretim yılı. Diğer önemli iki kriter ise ise maliyet ve ürünün kullanım ömrü. Birçok modern GPU modeli, 20 KH/s işlem kapasiteleri ile CPU’ların sağlayabileceğinden 2 bin kat daha fazla gücü madencilere sunuyor. GPU madencileri ayrıca çoklu cihaz desteğiyle birden fazla işlemi paralel olarak gerçekleştirebilme avantajına sahip.

Turkish Tower Cranes

FGPA Madenciliği
CPU ve GPU ile madencilik birçok kişinin başlangıçta yöneldikleri yöntemler arasında yer alıyor. Ancak her ikisinin de ortak dezavantajı her geçen gün artan maliyetler. Hal böyleyken, FGPA madenciliği gibi yeni seçenekler ortaya çıkıyor. Açılımı “Alanda Programlanabilir Kapı Dizisi” olan FGPA ile madencilikte, özel tasarımlı elektrik devreleri belirli mantıksal işlevleri gerçekleştirmek için programlanıyor.

FGPA’lar, enerji tüketimi açısından GPU’lara göre beş kata kadar daha fazla verim sağlama potansiyeline sahip. Hatta teorik olarak bir veya iki yıl içerisinde bu yöntem dâhilinde ilk yatırım maliyetini geri kazanılabilir. Madenciler, sahip oldukları devreleri belirli bir madeni para çıkarmak için kolayca yapılandırabilir. Bununla birlikte farklı bir algoritma üzerinden değişik kripto paralara yönelebilmek de mümkün.

ASIC Madenciliği
ASIC’ler, Proof of Work (İş İspatı) hesaplamaları için özel olarak tasarlanan ve uygulamaya özel entegre devreler olarak tanımlanır. ASIC tabanlı madencilik, Bitcoin gibi ağların toplam hash oranını önemli ölçüde artırdı. Bu tür bir madencilik faaliyetine yönelmek isteyenlerin, özel ekipmanlara yüksek miktarda yatırım yapması gerekiyor. ASIC madenciliği, yatırım maliyetlerinden ötürü kullanıcılardan ziyade kuruluşların tercih ettikleri yöntemlerin başında geliyor.

ASIC’lerin tercih edilmelerinin en önemli sebebi büyük ölçekli madenciliğe uygun olmaları. Çünkü performansları, gerek FGPA gerekse CPU ve GPU’lara göre çok daha yüksek. ASIC madenciliğinde dikkat edilmesi gereken kritik nokta ise olası bir saldırı tehdididir. Zira ASIC tabanlı madencilik, özellikle %51 saldırısına oldukça açık bir yöntem.

Bulut Madenciliği
Herhangi bir özel donanım ve yazılım satın almadan, kurulum ya da bakım rutinleriyle uğraşmadan kripto para madenciliği mi yapmak istiyorsunuz? O halde bulut madencilik tam da size göre olabilir. Çünkü bu yöntemde temel altyapı genelde ASIC madenciliği üzerine kurulu. Ancak tüm faaliyetler kiralama yapılarak gerçekleştirilir. Bu sayede yüksek maliyetler yerine aylık ödeme ile yüksek işlem gücüne kavuşulabilir.

Bulut madenciliğinde kiraladığınız makineye kendi uygulamalarınızı yükleyip çalıştırabilirsiniz. Güvenlik riski minimum düzeyde olduğu gibi tüm bakım, onarım ve güncellemeler servis sağlayıcı tarafından yapılır.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
Madencilik, aynı zamanda kripto para biriminin sürekliliğini sağlayan bir süreç. Madenci rolünü üstlenen ağ katılımcıları, bu görevi blok zincirinde bulunan yeni işlemleri doğrulayarak gerçekleştiriyor. Katılımcılar, blockchain sistemine yeni blokların eklenmesi için şifreleme bulmacalarını mining süreci dahilinde çözüyor. Çözülen her bir matematiksel problem, blokta bulunan verilerin daha güvenli saklanabilmesini mümkün kılıyor.

Kripto para madenciliği yaparak ağ içinde dağıtılan işlemleri doğrulayan ve güvenliğe katkı sağlayan katılımcılar, çeşitli şekillerde ödüllendiriliyor. Madencilik yaparak iki farklı türde ödül kazanabilirsiniz. Bunlar doğrulanarak blok zincirine dahil edilen işlemler ve her yeni blokta oluşturulan yeni paralar içindir.

Her işlem sonrasında verilen ücretler, girdi ve çıktı arasındaki değerin bir fazlası olacak şekilde belirlenir. Kazanan statüsündeki madenci, fazladan işlem ödülü alma hakkı elde eder. Blok ödüllerinin işleyişi ise çok daha farklı. Örneğin Bitcoin gibi artık dinamikleri oturmuş, popüler merkeziyetsiz yatırım varlıkları özelinde blok ödülleri her dört yılda bir yarıya inecek şekilde programlanmış durumda. Diğer bir ifadeyle 2009’da 50 Bitcoin blok ödülü kazanan bir madenci, 2012 yılında aynı çaba ile maksimum 25 Bitcoin kazanabildi.

Madencilik Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kripto para madenciliği, başlangıcında bazı planlama ve hazırlık aşamaları gerektiren bir süreçtir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

1. Adım: Kripto Para Seçimi

Madencilikle pasif birikim elde etmek isteyenlerin öncelikle hangi kripto para birimine yöneleceklerine karar vermeleri gerekir. Mining yapılan coinler, oldukça fazla sayıdadır. Sayıları gibi her para birimine yönelik rekabet koşulları ve edinme koşulları da farklıdır. Bir ağa ne kadar çok madenci katılırsa rekabet seviyesi de o kadar artar. Haliyle hash zorluğu yükselir.

2. Adım: Madencilik Donanımının Temini

Kripto para seçiminin ardından madencilik için donanım teminine sıra gelir. Çoğu sanal para birimi için temel kural, ne kadar güçlü donanıma sahip olunursa süreç sonundaki verimin o kadar artacağıdır. Son yıllarda donanım yönünden en ideal seçenek olarak ASIC öne çıkmaktadır. GPU’lar ise çeşitli ağlarda hala kullanılabilir durumdadır. Donanım temini esnasında Helium başta olmak üzere bazı kripto paraların özel donanım gerektirdiğini de unutmayın.

3. Adım: Kripto Cüzdan Seçimi

Madencilik faaliyeti sonucunda elde edeceğiniz kazancı güvenli bir ortamda saklamanız gerekir. Kripto cüzdanlar, bu amaç doğrultusunda tasarlanır ve farklı türleri bulunmaktadır. Soğuk cüzdanlar, sanal para birimlerini güvende tutmak için tercih edilebilecek en ideal seçeneklerdir. Bu nedenle yatırımınızın karşılığı kolayca kaybetmemek için güvenli bir markanın ürettiği donanım veya kağıt cüzdanlara yönelebilirsiniz.

4. Adım: Temin Edilen Donanımın Yapılandırılması

İlk üç adımı tamamladıktan sonra kripto madencilik planlama sürecinin son adımına geçebilirsiniz. Yani temin ettiğiniz donanımı yapılandırabilirsiniz. Donanım yapılandırması, özel madencilik yazılımları ile yapılır. Bu tür yazılımlara erişmenin en kolay yolu, madenciliğini yapacağınız kripto para birimine ait resmi web sitesidir. Eğer birden fazla yazılım seçeneği söz konusu ise performans araştırması yapmanızda fayda vardır.

5. Adım: Mining Hesaplayıcı İle Potansiyel Fırsatların Tespiti

Madencilik yatırımının başında hangi kripto para birimine yöneleceğinize karar verebilirsiniz. Ancak kripto piyasası sürekli değişimlere sahne olabilir. Dolayısıyla mining hesaplayıcı ile kar değiştirme algoritmanızın kopyasını oluşturup anlık olarak hangi kripto para biriminde daha verimli madencilik yapabileceğinizi kontrol etmenizde fayda vardır. İşin güzel yanı, yatırımcıların yoğun biçimde tercih ettikleri çoğu kripto para platformu bu tarz hesaplayıcıları üyelerinin kullanımına sunar.