Bitcoin madenciliği, blokzincir dünyasının en önemli konu başlıklarından biridir. Donanım ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretimi yapmak ve kripto para transferlerini kaydedip onaylamakla sorumlu kişilere madenci, yaptıkları işlemlerin tamamına da madencilik denir. Bu dünyada karşımıza en sık çıkan terimlerden biri de madencilik havuzudur.
Madencilik havuzu nedir?
Madenciliğin en önemli parçası olarak görülen ASIC’ler, aslında tek başına yeterli değildir. Tek çalışan bir madenci harcadığı enerji oranına karşılık yaptığı işlemlerden iyi bir gelir elde edemez. Bunun daha verimli hale gelmesi için madencilik havuzları oluşturulur. 10 madencinin ortak çalışma yapması madencilik havuzu olarak tanımlanır. Daha net örneklendirmek gerekirse; Bitcoin madenciliği bir okyanus ise, ekip olarak çalışan madenciler de havuzdur.
Madencilik havuzları nasıl çalışır?
Madencilik havuzlarını oluşturan ekiplerin başında bir koordinatör bulunur ve madencilerin aynı bloklarda çalışmamaları için onlara farklı nonce değerleri verir. Nonce değeri, madencilerin sayaç olarak ifade ettiği rastgele sayıları temsil eder. Buna göre madencilerin alacağı ödüller belirlenebilir ve bunu da koordinatör yönetir. Koordinatörlerin yaygın olarak kullandığı iki yöntem vardır: PPS (pay başına ödeme) ve PPLNS (son N pay başına ödeme).
PPS nedir?
Pay başına ödeme olarak dilimize çevrilen PPS, en çok tercih edilen havuz yöntemidir. Bu yöntemde; havuzun içinde bulunan her madencinin çalışma gücünü tespit etmek için pay adı verilen hash değerleri göz önünde bulundurulur. Her pay için ödeme yapılır ve bu zamanla birikir.
PPLNS nedir?
PPS’ten sonra en çok tercih edilen yöntem PPLNS’tir. Bunda madenciler, havuz içindeki bir bloğu kazma işlemini tamamladıktan sonra ödüllendirilir. Havuz içinde tespit edilen bloğun boyutuna bağlı olarak değişen son N payı kontrol edilir ve ödül belirlenir.