DOLAR
34,1793
EURO
37,2050
ALTIN
2.939,09
BIST
8.956,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
19°C

Boğa ve Ayı Piyasaları Ne Anlama Geliyor? Yatırımlarınıza Etkileri

Boğa ve Ayı Piyasaları Ne Anlama Geliyor? Yatırımlarınıza Etkileri

İlk kez duyulduğunda kafa karıştırıcı gelebilen terimler, çoğu zaman ilginç ortaya çıkış hikayelerine sahip. Ekonomi haberlerinde sıklıkla karşınıza çıkan boğa piyasası ile ayı piyasası terimlerini anlamlandırmakta güçlük çekiyor ve yatırımlarınıza etkilerini merak ediyorsanız; bu tanımların çıkış noktasını öğrenmek, piyasadaki değişimleri anlamlandırmanızı kolaylaştırabilir.

Piyasanın gidişatını tanımlayan bu iki terimin kaynağı, kesin olmamakla birlikte rivayete göre her iki hayvanın rakiplerine saldırı tarzlarından ilhamını alıyor. Saldırı sırasında ayı pençesiyle rakibini alaşağı ederken, boğa boynuz darbesiyle rakibini havaya fırlatıyor. Piyasaların yönüyle ekonomik ortama hakim olan trendi boğa ve ayının saldırı tarzı ile özdeşleştiren yatırımcılar, bu nedenle fiyatların yükseldiği dönemi ‘Boğa sezonu’ düştüğü dönemi ise ‘Ayı sezonu’ olarak tanımlıyor.

Dövüşlerden Piyasalara, Geleneksel Finanstan Kripto Para Borsalarına
Bunun yanı sıra boğa ve ayı, tarihte de birbirinin karşıtı olarak konumlanıyor. Shakespeare, oyunlarında boğalar ve ayıların dahil olduğu savaşlara gönderme yaparken; 1700 ve 1800’lü yılların Amerika’sında ayı ve boğa dövüşleri hayli meşhur. Boğa ve ayı piyasası tabirleri, geleneksel finanstan bugün kripto para piyasalarına kadar tüm borsalar için kullanılabiliyor. Öyle ki,15 Mayıs 1899 tarihli The Wall Street Journal’da “Cumartesi günü buğdaydaki boğa piyasası yaklaşık bir saat sürdü.” ifadesini görebiliyoruz.

İşin özünde piyasalar birbirini takip eden ayı ve boğa sezonlarıyla birlikte bir döngü içerisinde hareket ediyorlar. GSYİH, şirket kârlılıkları, hisse senedi fiyat artışları gibi ekonomik aktivitede yukarı yönlü eğilimi işaret eden boğa sezonu ve fiyatlarda uzun süreli düşüşlerin beklendiği, genel ekonomik aktivitenin yavaşladığı, boğaya kıyasla karamsar bir dönem sayılan aşağı yönlü eğilimi işaret eden ayı sezonu, kendi içinde fırsatları ve dikkat edilmesi gereken riskleri de beraberinde getiriyor elbette. Ancak günün sonunda risk, piyasaların ve yatırım yapmanın doğal bir bileşeni.

Tipik bir boğa piyasasının işaretleri:

Belirli pazar endekslerinde sürekli artış: Boğa piyasası, belirli bir piyasa endeksinde iki ay ya da daha uzun sürede %20 ve üstü seviyede artışla oluşur.

Yatırımcının güven seviyesinde yükselme: Boğa piyasası oluştuğunda yatırımcılar borsanın gücüne ve gelecekteki durumuna güvenme eğilimindedir. Katılımcılar, bu tür bir piyasa döneminde daha fazla yatırım yapar ve mevcut portföylerini ellerinde tutar.

Turkish Tower Cranes

Güçlü ulusal ekonomi: Bir boğa piyasası dönemine, yüksek istihdam seviyesi ve artan gayri safi yurtiçi hasıla gibi ulusal ekonominin güçlendiğini gösteren unsurlar eşlik eder.

Tipik bir ayı piyasasının işaretleri;

Borsanın düşüş trendine girmesi: Ayı piyasası nitelendirmesi yapılabilmesi için belirli endekslerde yüzde 20 ve üstü düşüş olmalı.

Ülke ekonomisinde gerileme: Piyasalar ayı sezonuna girdiğinde ülkenin genel ekonomik göstergeleri de negatife döner. Ayrıca şirket karları azalır.

Karamsarlık hissinde artış: Ayı sezonunda piyasa duyarlılığı zayıftır. Yatırımcılar arasında borsaların geleceği hakkında karamsar görüş hakim duruma gelir. Haliyle varlıkları elde tutmak yerine satma olasılığı daha yüksek seviyeye çıkar.

Daha uzun süreli düşüş: Ayı piyasaları, borsalardaki tipik düşüşlerden daha uzun sürer. Bu tür bir durumdan söz edebilmek için düşüş eğiliminin en az iki ay sürmesi gerekir.