DeFi (Decentralized Finance), merkeziyetsiz finans anlamına gelmektedir. Blokzinciri ağında, merkezi bir yapıya bağlı olmadan çalışan finans sistemleri DeFi olarak tanımlanmaktadır. Bu yazıda DeFi nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.
DeFi Nedir?
DeFi, yasal sınırlara ihtiyaç duyulmadan ve herhangi bir aracı kurum olmadan işlem yapılabilen finansal sistemlerine denir. DeFi platformları kullanıcılara; finansal yatırım hizmetleri, sigorta hizmetleri, bankacılık işlemleri gibi birçok alanda hizmet sunmaktadır.
DeFi’ler Neden Ortaya Çıktı?
2009 yılında Genesis Bloku’nun oluşturulması ile ilk kez merkeziyetsiz finans kavramı konuşulmaya başlandı. DeFi’ler, belirli bir merkezi sisteme bağlı olmadan finans işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. DeFi’ler devlet, şirket, birey veya organizasyon gibi merkezi bir unsura bağlı değillerdir. Her kullanıcı, yaptığı işlemden kendisi sorumlu olur. Merkezi otoriteler, kullanıcılar üzerinde herhangi bir kontrol mekanizması oluşturamaz.
DeFi’lerin Avantajları Nelerdir?
DeFi’ler, geleneksel finans sistemindeki hataları, sorunları ortadan kaldırmayı amaçlar. Kullanıcılar, DeFi platformları aracılığıyla uluslararası para transferlerini hızlı, düşük maliyetli ve tercih ettikleri herhangi bir zamanda gerçekleştirebilirler.
DeFi’lerin Dezavantajları Nelerdir?
DeFi sistemlerinde, kullanıcılar hatalı işlem yaptıkları zaman işlemlerini geri almada ve telafi etmede zorluk yaşayabilirler. Teknolojik altyapısı olmayan bölgelerdeki kullanıcılar, DeFi sistemlerine erişmekte engellerle karşılaşabilirler. Kriptopara piyasasında, sahtekarlık amacı taşıyan DeFi projeleri olabilir. Kullanıcılar, sahtekarlık amacı taşıyan bu projelerin mağduru olabilirler.
Merkezi olmayan finans sistemlerinde, kullanıcıların gelecek nesiller için miras bırakma şansları olmayabilir. Merkezi olmayan finans sistemlerinde, kullanıcıların kişisel yasal hakları bulunmayabilir.