DOLAR
34,7454
EURO
36,6440
ALTIN
2.958,84
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Destek Direnç Nasıl Çizilir?

Destek Nedir? Destek Noktası ne demek?
Destek noktası nasıl çizilir en iyi şekilde anlamak için öncelikle ‘Destek nedir’ onun tanımlamasını yapalım. Destek noktası demek; bir piyasada alışların yüksek olduğu ve bu nedenle fiyatların düşmekte zorlandığı fiyat seviyeleri demektir.

Alıcıların kuvvetli olduğu ve fiyatların düşmeyi bırakıp artık yükselmeye başlayacağı fikri hakim olduğundan destek seviyesi piyasaya bir taban sağlar. Bu sayede yatırımcılar yeni pozisyona girmek için ya da mevcut pozisyonlardan çıkış için bir yol haritası çizmiş olur.

Destek noktasında alıcıların ağırlıkta olduğu ve yükseliş beklentisinde olunmasına karşın, fiyatlar destek seviyesinin altına inebilir. Böyle bir durumda alıcıların yeterince yüksek olmadığı ve satıcıların baskın geldiği fikri anlaşılabilir.

Fiyatların destek noktasını kırarak aşağı hareket etmesi satışların güçlü olabileceğinin sinyalini verir. Bu nedenle uzun pozisyonlardan çıkılarak satış yani kısa pozisyonlara girilebilir. Artık belirlediğimiz eski destek noktası yeni direnç noktası olur.

Destek Noktası Nasıl Çizilir?
Piyasalarda işlem yapmaya yeni başlayan yatırımcılar destek noktası çizimlerinde önceleri zorlansa da yeterince pratik yaparak çok kolay bir şekilde çizmeye başlayabilir. Düşüş yönündeki fiyatların kırmakta zorlandığı dip seviyeleri gösteren destek noktası nasıl çizilir gelin grafik üzerinde anlatalım.

Öncelikle işlem yaparken en sık kullandığınız zaman aralığındaki grafiği açalım. Bu grafiklerde olabildiğince geniş zamanı baz almak önemlidir. Kısa vadedeki grafiklerde oluşan destek ve direnç seviyesinin aşılması daha kolay olur. Bu nedenle analistlerin önerdiği zaman aralığı minimum M30 yani 30 dakikalık, hatta mümkünse H1 yani saatlik grafikte çizimlerin yapılmasıdır.

Turkish Tower Cranes

Belirlenen zaman aralığındaki grafikte fiyatların düşmekte zorlandığı hatta durduğu dip seviyelere düz bir çizgi çekildiğinde destek seviyesi belirlenmiş olur. Destek seviyesinin daha önceki dönemlerde yine aynı fiyat aralığında zorlanması, ilgili destek noktasının ne kadar güçlü olduğuna işaret eder.

 

Direnç Nedir? Direnç ne demek?
Destek noktasında olduğu gibi fiyatların zorlandığı bir diğer seviye direnç seviyesidir. Burada direnç ne demek sorusuna net bir açıklama yapmak gerekirse şu şekilde olacaktır. Yükseliş yönündeki fiyatların tepe noktasında zorlandığı ve yükselmesinin durduğu noktalara direnç noktaları denir.

Direnç noktalarında alıcıların etkisinin yitirdiği ve artık satıcıların baskın olduğu fikri hakimdir. Bu nedenle direnç seviyesine yaklaşan fiyatların tavan yaptığı ve bu seviyeden tepki alarak düşüşe geçmesi beklenmektedir.

Her ne kadar direnç seviyesinde fiyatların ineceği inancında olunsa da ilgili tepe noktasındaki direnç seviyesi yukarı yönlü kırılabilir. Bu nedenle direnç seviyesini yukarı kıran fiyatların daha güçlü bir şekilde yükselebileceği durumlar ortaya çıkar.

Yatırımcılar bu tepe noktasının aşılması durumunda kısa pozisyonlardan çıkarak, uzun pozisyonlara geçebilir. Artık mevcut durumda eski direnç noktası yeni destek noktası olur.

 

Direnç Noktası Nasıl Çizilir?
Direnç noktasının en doğru şekilde belirlenmesinde destek noktası çizimlerinde olduğu gibi bolca pratik yapılması önemlidir. Finans piyasalarında yeni işlem yapmaya başlayan traderlar için başlangıçta zor gelse de bir süre sonra kolaylıkla bulunabilecektir. Gelin direnç noktası nasıl çizilir grafik üzerinde bakalım.

Direnç noktası çizimi için öncelikle işlem kararı verilmek istenen zaman aralığındaki grafiğin açılması gerekmektedir. Bu noktada yine zaman diliminin olabildiğince uzun seçilmesi önerilmektedir. Örneğin saatlik grafiklerde yapılan çizimler dakikalık grafiklere göre daha doğru sonuçlar vermektedir.

Belirlenen zaman dilimindeki grafik açıldıktan sonra fiyatların yükselmekte zorlandığı veya durduğu tepe noktalarına düz bir çizgi çekilerek direnç noktası (resistance) saptanmış olur. Direnç noktasının bulunduğu fiyat seviyesi daha önceki dönemlerde yine zorlanan bir nokta ise direncin güçlü olduğu söylenebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.